@Bokåret 2019

2019 er ikke et hvilket som helst år. Det er Bokåret 2019, markeringen av at det er 500 år siden den første norske boka ble trykt.

I anledning Bokåret var det nasjonal høytlesningsdag lørdag 19. januar. Det ble markert på biblioteket med høytlesning for barn.

Men har du tenkt over at høytlesing også passer for voksne?
Vår bibliotekar Kari har satt sammen en liste over sine beste anbefalinger med bøker som passer til nettopp høytlesning for voksne.

Tips til høytlesning for voksne av Kari Kjos

Filosofiske tekster:
Om vinteren av Karl Ove Knausgård
Med bilder av Lars Lerin.
Karl Ove Knausgård har skrevet nydelig om alt.
Teksten gir en åpenbaring av det åpenbare. Rett og slett en fremvisning av verden slik vi kjenner den,
men her med ord! Små kapitler å velge blant.
Du vil elske det!

Hundene i Tessaloniki av Kjell Askildsen
Hundene i Tessaloniki er ingen ny bok, men relasjoner er et tidløst tema. Askildsen maner frem en spenning i et scenario som et enkelt manuskript. En følelse av å ha oversikt over aktørene og handlingsgangen i et teaterstykke eller en film.
En klassiker!

For de som husker:
Simen av Kjell Aukrust
Historier og humoren mange kjenner fra oppveksten. Kjell Aukrust forteller levende fra sin barndom i Alvdal. Pussigheter som fargelegges av forfatterens karakteristiske og lune fortellerkunst.

Sommerboka av Tove Jansson er lest og elsket av folk i en årrekke. Sommeren i den finske skjærgården danner et fullkomment bakteppe om denne historien.
Nydelig fortalt om spillet mellom liv og død, gammel og ung, og om fremtiden og det som har vært.

Surrealistisk og absurd:
Vareopptelling av Erlend Loe
Folk er galere enn man tror, og det beskriver Erlend Loe bedre enn de fleste. Falmet ungdom og skjønnhet kan være vanskelig å akseptere. Selvinnsikt er også et besværlig tema. Men en løsning på det hele må det bli. Så den handlekraftige forfatteren Nina Faber sørger for et, mildt sagt, underholdende og lattervekkende handlingsforløp i boken Vareopptelling.

Henrettelse med elefant av Per Schreiner
En kjærlighetsroman om mennesker som ingen greier å elske. Allikevel føler man en slags sympati for karakterene i boka. Man kan forstå deres indignasjon og, til en viss grad, handlingene de setter ut i livet. Boken har en slags novelleform, men personene og historiene henger sammen.
Mørk humor med et spesielt persongalleri.