Copyright: Jo Straube

På Festplassen kan du nå se bilder fra fotoprosjektet til Jo Straube «Det norske biblioteket». Utstillingen ønsker å dokumentere hva de norske bibliotekene er, hvordan de brukes og hva de betyr. Med kjærlighet til biblioteket har Jo Straube gjennom kameralinsen fanget opp hvor ulike og særegne bibliotekene kan være i vårt langstrakte land. Forfatter Frode Grytten har skrevet tekster som passer til bildene.

Bergens Tidendes kulturredaktør kalte «Det norske biblioteket» en av årets viktigste bøker» og A-magasinet brukte hele 14 sider på å vise bilder fra boken da den ble lansert i oktober 2017.
Jo Straube sier om seg selv: «Som liten lånte jeg massevis av tegneserier og Hardyguttene på biblioteket. I ungdommen og studietiden brukte jeg det lite, biblioteket var bare noe jeg tok for gitt. Det var ikke før en av mine gode venner fortalte hvilken avgjørende rolle og ettermiddagene på biblioteket i Stord hadde hatt for å si for han, der han vokste opp i et hjem uten bøker. Flere av mine tidligere prosjekter har handlet om demokrati i ulik forfatning. Fra Island etter finanskrisen til Myanmars demokratiske transesjon. Grunnen til at jeg har besøkt hundretalls biblioteker i Norge er fordi jeg ønsket å dokumentere forfatningen denne demokratiske institusjonen er i».

Utendørsutstillingen turnerer nå landet rundt. Vi er glade for å få utstillingen til Lørenskog, den kan ses døgnet rundt på Festplassen ved Lørenskog hus frem til den reiser videre til Bergen i slutten av april.

Hvis du er nysgjerrig kan du ta en titt på Jo Straubes hjemmeside: http://www.jostraube.no/